Spring til indhold
Forside

Nyhed

Rumteknologi og satellitter kan styrke dansk overvågning af Arktis og Nordatlanten

Lagt online: 30.01.2025

Det er en NATO-prioritet at skærpe indsatsen over det geopolitisk højspændte område mod nord. Et mapping-projekt på tværs af vidensinstitutioner samler for første gang danske forskere, udviklere, industri og Forsvar i et samarbejde med det formål netop at styrke danske kapaciteter omkring Arktis og Nordatlanten.

Af Pola Rojan Bagger, kommunikationsrådgiver, NFC

En dag kan Forsvarets langtrækkende droner, kampfly og krigsskibe få satellit-assistance fra rummet.

Det ville give et innovativt og teknologisk løft til indsatsen med at overvåge Rigsfællesskabets fjerneste, koldeste og mest ressourcekrævende egne for Forsvaret.  

Det er ganske enkelt perspektiverne bag projektet med den formelle titel ”Rumteknologier til overvågning og taktisk Kommunikation i det Arktiske og Nordatlantiske områder”. 

Partnerne bag mapping-projektet

  • Aalborg Universitet, Institut for Elektroniske Systemer (lead)
  • DTU Security og DTU Space (co-lead)
  • Teknologisk Institut
  • DHI Group
  • 22 virksomheder som bl.a. GOMspace, Space Inventor, Terma og Systematic har skriftligt tilkendegivet interesse for projektet.
  • FMI er med på sidelinjen.

Som det er tilfældet med mange af Forsvarets opgaver er overvågning fra luften en operation med en udpræget lavpraktisk dimension. 

Der er ganske enkelt langt fra A til B. 

Forsvaret skal indkøbe 2-4 langtrækkende droner, der skal have til huse på Flyvestation Aalborg. De har en samlet flyvetid på mellem otte og tolv timer, før de overhovedet når frem til en base i Grønland eller et andet, relevant område til overvågning i Arktis.

De to droner er en væsentlig forbedring for Forsvaret. Men en satellitt-baseret løsning fra rummet kan dække et meget større areal og til en langt lavere timepris end droner, kampfly, krigsskiber og Sirius-patruljer. 

 

Partierne bag forsvarsforliget offentliggjorde den 27. januar 2025 den første delaftale for Arktis til ca. 15 mia. kr. om bl.a. øget, dansk satellitkapacitet. Foto: Forsvarsministeriet

Ifølge projektlederen bag projektet, professor Preben Mogensen fra Aalborg Universitet, peger tidligere undersøgelser på, at cirka ti satellitter ville kunne overvåge alle relevante områder i Arktis og Nordatlanten døgnet rundt fra rummet. Men der er mange tekniske spørgsmål, der står åbne:

”Lavtflyvende satellitter svæver jo konstant i baner omkring kloden, og er kun over de nordatlantiske og arktiske områder i kortere perioder ad gangen. Jo flere satellitter i kredsløb, des mere konsistent overvågning. Det, vi blandt andet skal se på, er hvor mange satellitter, der egentlig skal til at give en konstant overvågning. Og hvilken type af sensorer til hvilken slags overvågning. Og skal satellitterne også bruges til taktisk kommunikation med for eksempel droner, skibe, mandskab og sensorer i vandet? Alt det skal vi se på”, siger Preben Mogensen.

Min ambition er da, at projektet kan sætte et aftryk på den kommende forsvarsstrategi, vi ender med at skulle implementere i rummet

Preben Mogensen, professor, Aalborg Universitet

Mapping-projektet får direkte input fra Forsvaret og har desuden over en snes danske virksomheder, universiteter og teknologiske serviceinstitutter med i projektet og i processen omkring det.

Andre presserende spørgsmål, som det brede samarbejde skal svare på, er hvad dette rumprogram vil koste, og om det kan blive et rent dansk projekt, eller er bedre tjent med at inddrage for eksempel andre nordiske lande.

Et andet element i forsvarsforligets delaftale fra januar var et øget optag af grønlandske unge på Forsvarets såkaldte Arktisk Basisuddannelse i Kangerlussuaq. Her er det åbningsdagen for det nye hold i maj 2024. Foto: Sofie Wegger Jespersen/FKO.

Med andre ord er perspektiverne bag projektet, at resultaterne kan blive afgørende for en kommende dansk rumstrategi for Forsvaret og for Danmarks evne til at håndhæve NATO’s interesser over et kritisk område i fremtiden:

”Min ambition er da, at projektet kan sætte et aftryk på den kommende forsvarsstrategi, vi ender med at skulle implementere i rummet”.

Billede: Rune Dyrholm/Forsvaret

NFC - Nationalt Forsvarsteknologisk Center

Alle danske universiteter og fem Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter er gået sammen i NFC - Nationalt Forsvarsteknologisk Center for at samarbejde med Forsvaret og industrien om forsvarsteknologisk udvikling. Målet er at bidrage til Danmarks forsvar og sikkerhed.

Billede: Rune Dyrholm/Forsvaret
Læs mere om NFC

Nationalt Forsvarsteknologisk Center

Aalborg

Thomas Manns Vej 25

9220 Aalborg Ø

info@nfc.dk

CVR: 29102384

EAN: 5798000431898

København

Frederikskaj 10B

2450 København SV

info@nfc.dk

Bruxelles

Rue De Luxembourg 3

1000 Brussels

info@nfc.dk