Nyhed
NFC-direktør: "Vi skal sammen sikre Danmarks muligheder i den europæiske oprustning"
Lagt online: 09.04.2025

Nyhed
NFC-direktør: "Vi skal sammen sikre Danmarks muligheder i den europæiske oprustning"
Lagt online: 09.04.2025

Leder april 2025
Nyhed
Lagt online: 09.04.2025
Nyhed
Lagt online: 09.04.2025
LEDER
Af Lars Bo Larsen, direktør i Nationalt Forsvarsteknologisk Center.
Så skal jeg love for, at der kom hul igennem! Vi er kommet op i et helt nyt gear.
For tiden er det nærmest hver uge, at vi ser nye store udmeldinger fra Forsvarsministeriet om nyt indkøb til Forsvaret. Ikke mindst om flådeplan og nyt dronecentret på Fyn. Det er to initiativer, der lægger sig tæt op ad NFC’s aktiviteter på det maritime område og inden for autonome systemer.
Det er samtidig eksempler på områder, hvor den danske forskningsverden bistår Forsvaret med teknologisk dybde. Og det er med til at lægge skinnerne under en langsigtet dagsorden til gavn for hele Danmark. Basen er her det danske videnssamfund og de danske styrkepositioner på kritiske teknologiområder.
Accelerationsfonden blev med 50 milliarder kroner lanceret i februar med den målsætning bl.a. at ”sætte mere hastighed i opbygningen af Forsvarets kampkraft”.
Det understreger også, hvor vigtigt det er at anvende kravet om modkøb på en strategisk måde. Kravet om modkøb betyder, at staten forpligter udenlandske leverandører at investere i Danmark. Gensidig investering. Det har traditionelt drejet sig om salg (eller modsalg) af fysiske produkter.
Men i takt med den teknologiske udvikling er der et stigende behov for at udvide fokus til også at lade modkøbet omhandle innovation, forskning og langsigtet kapacitetsudvikling. Ikke kun varer.
Fra NFC’s side ser vi her en strategisk mulighed. Hvis vi drejer modkøb over til i højere grad også at omfatte investeringer i forskning og udvikling, styrker vi de udenlandske partnerskaber og teknologioverførsel - begge veje - inden for danske styrkepositioner.
Det gælder domænenære teknologier som det maritime og droner, men også IT, cyber-systemer og netværkskommunikation, rumteknologi, innovative materialer og helt nye teknologier som biotek og kvanteteknologi.
Regeringen har også fremskyndet arbejdet med den længe ventede opdatering af den nationale strategi for dansk forsvarsindustri og innovation. Vi følger arbejdet tæt og tænker, at det er en god mulighed for at få italesat de enorme muligheder, der opstår på et trist bagtæppe.
Det gælder ikke mindst EU-området. Kommissionen offentliggjorde i marts sin hvidbog om europæisk forsvarsparathed under titlen Readiness 2030. Den lægger særligt vægt på industriel opskalering og styrket innovationskraft.
Det vil derfor i de kommende år være ekstra vigtigt at få placeret dansk industri og forskning centralt i de nye europæiske værdikæder, der vil opstå som følge af den markante oprustning på tværs af hele Europa.
Fra NFC’s side har vi fra starten haft opskalering gennem EU højt på vores dagsorden. Simpelthen fordi Unionen allerede i dag er klart den største bidragyder til dansk forsvarsteknologi. Vi kan komme meget længere med den dagsorden, hvis vi får rammerne til det ved for eksempel øget adgang til de rette koordinationsfora.
Samtidig står det stadig mere klart at forskningen er en central vej ind i mange konsortier på et tidsligt stadie, og herigennem kan vi også få flere små og mellemstore virksomheder i Danmark med i forsvarsprojekterne.
Hvis ikke vi nu gør en ekstra indsats i fællesskab, risikerer vi, at de økonomiske muligheder og forsvarsbudgettet ikke kommer Danmark til gavn.
Vi risikerer også, at dansk forsvarsteknologi bliver opkøbt af de store udenlandske aktører uden det nødvendige danske afkast. Resultatet for Danmark vil være manglende teknologisk suverænitet og en svækket konkurrencekraft.
Det er der ingen, der ønsker.
Jeg er glad for, at du læser med og ser frem til nogle spændende måneder!